Sikér és sikér között is van különbség?

A sikér a búza fehérjéje, vagyis a rugalmas, jól formázható pékáruk készítésének elengedhetetlen kelléke.

Mi is az a sikér?

A sikér a búza fehérjéje, vagyis a rugalmas, jól formázható pékáruk készítésének elengedhetetlen kelléke.

Utólag is hozzátehető a liszthez?

A ma termő búzafajtákból készült lisztekhez nagyon gyakran külön kell hozzáadni sikért. Ezt az arányt többféle búza keverésével alakítják ki manapság a malmokban, mert általánosságban a nagy termőképességű mai búzák kis sikértartalommal társulnak.

Ha a konyhánkban biztosra szeretnénk menni a pékáru sütésekor, akkor 500 g liszthez 1 evőkanálnyi Ataisz sikért adagoljunk.

Miért működik jól az ATAISZ SIKÉR por?

Az Ataisz termékek beszerzésekor a gyártástechnológiát alaposan megismerve választjuk ki a piacra szánt terméket, mert ez bizony nem mellékes. A búza fehérjéjének egyik része a glutén, sikér vagy szejtán. Ez egy gliadinból és gluteninből álló, vízben nem oldódó, de vizet megkötni képes anyag. A gliadin adja a nyúlékonyságát és ragasztóképességét, a glutenin a szilárdságát és az ellenálló képességet.

A sikér előállítása, leegyszerűsítve:

- 37 celsius fokos vízzel összekevernek lisztet, és a keveréket fajsúlya alapján szétválasztják.

Ekkor keményítő tartalmú és glutén tartalmú részeket kapunk. Majd ezeket víztelenítik és szárítják, porítják.

Ha a glutén tartalmú részbe akár csak kis százalékban is keveredik a keményítő tartalmú részből akkor a szárítás, porítás után keményítő tartalmú marad a glutén. Ebből lesz a nem tökéletesen működő glutén por.

A régebbi technológiát használók nem törekednek ennyire a szuper gazdaságosságra, és lényegesen nagyvonalúbbak a szétválasztáskor, és csak a tiszta gluténtartalmú részt különítik el. Ez a mi termékünk jellemzője.

Ehhez már csak egy kis adalék, hogy az Ataisz márkanéven forgalmazott sikér élelmiszeripari megnevezése: vitális (életképes) glutén. 60 celsius fok alatt szárították és ez is garantálja a jó állagot.

A nagyjából 25 dkg liszthez adagolt kb. 5 gramm Ataisz sikér porral (mert vízzel keverve visszatér a hálós kívánt szerkezete) dagasztással, finom magas, laza szerkezetű tésztát készíthetünk otthon is.

Egyszerű, rostdús alapanyagokat tudunk csempészni a konyhába a termékeinkkel. Kreatív köretekkel, húshelyettesítő megoldásokkal szolgálunk, nem csak vegetáriánusoknak!

Receptek:

Szejtán szelet készítése:

Hozzávalók:

  • Ataisz Sikér por 500 g
  • 1 evőkanál só
  • csipetnyi fűszer (pl.: fokhagymapor, vöröshagymapor, bors, paprika)
  • liszt 25 g (csicseriliszt is lehet)
  • A por állagú keveréket langyos, kb. 7 dl vízzel összekeverjük és gyúrjuk egy darabig.
  • Vizet forralunk egy nagyobb lábasban ízesítve ATAISZ VEGA-MIX-el, ATAISZ VEGANTÉRIÁVAL, sóval, hagymával. Beletesszük a kerekre gyúrt sikérgömböt.
  • Főzés közben megdagad a gömböc, 40-50 percig hagyjuk még főni az ízesített lében. Majd jól lecsepegtetjük egy szűrőn. Felszeleteljük. Innentől úgy bánjunk vele, mint egy szelet hússal. Szejtán hús, búzahús. Fűszerezés után süthetjük, ránthatjuk, vagy fagyaszthatjuk is.
sik1.JPG
sik2.JPG
sik3.JPG
sik4.JPG
sik5.JPG
sik6.JPG
sik7.JPG
sik8.JPG
sik9.JPG
Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December